ElinaHalttunen-Riikonen

Räsäsen ja Biaudetin tiedot seksin ostokiellosta kaipaavat päivitystä

Talouselämä kertoi, että Päivi Räsänen (kd) ja Eva Biaudet (rkp) jättivät yhdessä lakialoitteen, jossa "seksuaalipalvelujen ostamiselle esitetään täyskieltoa ihmiskaupan torjumiseksi. Seksin myymisen kohteluun aloitteessa ei esitä muutoksia."

Viimeksi seksin oston täyskieltoa edistettiin vuonna 2012. Silloin aloitetta vastustettiin mm. seuraavilla seikoilla, jotka pitävät yhä kutinsa:


"Seksin ostokieltoa perustellaan ihmiskaupan ehkäisemisellä sekä naisystävällisyydellä. Feministiverkoston mukaan kriminalisointi kuitenkin lisää jo marginalisoidussa asemassa oleviin naisiin kohdistuvaa kontrollia.

”Seksin ostokiellon kannattaminen osoittaa tietämyksen puutetta ihmiskauppaan johtavista syistä. Tutkimusten mukaan ihmiskauppaa aiheuttaa ennen kaikkea rajoittava maahanmuuttopolitiikka sekä siirtolaisten heikko oikeudellinen asema. Tämän vuoksi ihmiskauppaa tapahtuu kaikilla siirtolaisvaltaisilla aloilla, ei vain kaupallisen seksin piirissä. Seksinostokielto ei myöskään suojele ihmiskaupan uhreja, vaan vaikeuttaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan tunnistamista”” Feministisen aloitteen sivut.

Seksin ostokiellon sijaan olisi siis hyvä keskittää paukut rajoittavan maahanmuuttopolitiikan haastamiseen jos ihmiskaupan uhrien oikeudet kiinnostavat. (Inhottavaa mutta loogista: mitä vähemmän oikeuksia, sitä helpompi ihmistä on käyttää hyväkseen ja painostaa.)

Todisteita seksin ostokiellon ongelmallisuudesta on tullut vain lisää vuoden 2012 jälkeen. Seksityön kriminalisointia vastustavien ihmisoikeus- ja terveysjärjestöjen joukkoon liittynyt Amnesty International julkisti tutkimuksensa keväällä: kriminalisointi on este seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien toteutumiselle. Lupauksistaan huolimatta seksin oston täyskielto kriminalisoi käytännössä myös seksiä myyvät. Norjassa ostokiellon käyttöönotto on altistanut seksityöntekijöitä väkivallalle, heidän työolonsa ovat huonontuneet ja syrjintä lisääntynyt. Monia on häädetty kodeistaan ja heidän elämäänsä vaikeuttaa poliisin jatkuva valvonta. Kuulostaako toimivalta tavalta vähentää sukupuolittunutta väkivaltaa?

Kriminalisointia edistämällä tallotaan seksityöntekijöiden omien näkemysten yli. Kaikkien seksityöntekijöiden määrittely ihmiskaupan uhreiksi on joko tarkoitushakuista vääristelyä tai tietämättömyyttä. Keskustelusta unohtuu myös täysin, että yli puolet ihmiskaupasta liittyy muuhun kuin kaupalliseen seksiin. 

Jos ei ostokieltoa niin mitäs sitten? Räsänen ja Biaudet voisivat alkaa vaikkapa edistämään Amnestyn suosituksia prostituutiopolitiikan suhteen: seksityöntekijöiden oikeuksien turvaaminen ja stigman vähentäminen keskiöön. Ulkomaalaislain karkotuspykälä veks (vaikka seksin myynti ei muutoin ole rikollista, ulkomaalaislain mukaan pelkkä epäily seksin myynnistä riittää EU:n ulkopuolelta tulevan henkilön karkotukseen maasta), poistetaan järjestyslaissa oleva julkisilla paikoilla tapahtuvan seksin myynnin ja oston kielto ja muutetaan parituspykälä sellaiseksi, ettei se kriminalisoi seksin myyjien toimimista yhdessä turvallisuutensa takaamiseksi.

Ottakaahan koppi Päivi ja Eva!

 

Lue lisää: 

Pro-tukipiste: Tahdommeko herättää järkytystä vai lisätä ymmärrystä?

Protukipiste: Seksityöntekijöiden asemaa ei paranneta kriminalisoinneilla.

Amnesty: Valtioiden suojeltava seksityöntekijöiden ihmisoikeuksia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikä tahansa lain valmistelu on hataralla pohjalla, jos aloitteen tekijät ovat henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista kosketuspintaa reaalimaailmaan lain kohteena olevan ilmiön osalta. Ja varsinkin, jos he lukittuneista ideologisista syistä eivät halua noteerata asiantuntijoiden lausuntoja.

Tässä kyseisessä tapauksessa ihmiskaupan uhrit ovat häviävän pieni marginaalinen osuus "ammatinharjoittajista", eritoten Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa. Valtaosa lienee opiskelijoita, työttömiä ja muita itsenäisiä "freelancereita".

Pimeää viinaakin myydään joskus kujien kulmilla, mutta tuskinpa kukaan pyrkisi säätämään lakia, että Alkosta ei saa ostaa mitään siksi, että jossain myydään samaa tuotetta laittomasti.

Olisi ymmärrettävämpää, jos pyrittäisiin kannustamaan potentiaalisia asiakkaita ilmiantamaan epäilyksensä ihmiskaupasta. Uskoisin, että nykylain puitteissa sellaistakin on jossain määrin tapahtunut.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Erittäin hyvää asiaa. Räsänen haluaa vain kiusata ihmisiä ja Biudet on vain tässä asiassa hyväntahtoinen hölmö.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kiitokset toimitukselle tämän kirjoituksen nostamisesta karuselliin! Itse aiheeseen minulla ei ole lisättävää. Juuri noin se menee, ja tässä artikkelissa tuotiinkin esille kaikki, mikä on käytännössä oleellista Räsäsen ja Biaudetin aloitetta pohdittaessa. Oma teoreettinen kantani lähtee siitä, että se nyt ei vain kuulu kenellekään muulle, mitä kukakin saa seksistä vastineeksi, mutta se tuskin poliittisessa päätöksenteossa merkitsee mitään.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Eikös siellä Tampereella päin Usarin entinen blogisti Anu Palosaari aikaa sitten kirjoittanut, että voi rekisteröityä ja maksaa verot työstään. Hän myös kertoo, että YK vaatii seksityön laillistamista. Hänen aiheeseen liittyvän blogi ja profiili:

Anu Palosaari
Tampere
Olen Demokratialiitto ry:n puheenjohtaja, intohimoinen yleisen historiatieteen opiskelija ja erotiikka-alan yrittäjä. Alle kouluikäisestä partioaatteen kannattaja. Minusta oli vähällä tulla ammattiurheilija: kirjoitin ylioppilaaksi Suomen ensimmäisestä urheilulukiosta ja minulla on SM- ja maajoukkuemitaleita sekä yksi SE plakkarissani. Demokratialiitto pyrkii puoluerekisteriin.

Blogi:'Lapset pois seksityöntekijöiltä'.

http://anupalosaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13111...

http://maailma.net/artikkelit/ykjarjestot_seksityo...

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Yhteiskuntajärjestelmä, jossa ihmisen täytyy myydä itseään ja kehoaan selviytyäkseen, on hyväksikäyttöyhteiskunta ja tämän asian on muututtava.

Seksin ostajat hyväksynevät myös sen, että heidän läheisensä toimivat prostituoituina?

Vain kehittymätön hyväksikäyttäjäsaasta ostaa toisen ihmisen kehoa ja seksiä.

Henkisesti terve ja tasapainoinen ihminen ei myy itseään ja seksiä.

Itsensä myyminen on aina itsetuhoista pohjimmiltaan.

Lähes jokaisella prostituoidulla on elämänkaaressaan vaikeita, vakavia ja traumaattisia tapahtumia, yleensä seksuaalista väkivaltaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että ihminen on lähtenyt itsensä myymisen alalle.

Yhteiskunnan tuki ja apu on itseään myyville mitätöntä ja riittämätöntä.

Jokainen, joka ostaa seksiä, vahingoittaa prostituoitua ja myös hänen läheisiään ja täten koko yhteiskuntaa.

-----------------

Maat, jotka ovat laillistaneet prostituution, ovat saaneet tämän laillistamisen myötä yhteiskuntaan uusia, suuria ja vakavia ongelmia.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että jokaisen ihmisen perustoimeentuloa pitää suomessa kohentaa reippaasti, jotta jokainen voi mahdollisimman vapaasti päättää millaista työtä tekee - liittyi siihen kaupallista seksiä tai ei. Tekeekö ostokielto tai muu kriminalisointi tämän? Ei tee. Se ei myöskään luo parempipalkkaisia työpaikkoja.

Ihmisillä on -tutkimustenkin mukaan- erilaisia syitä myydä seksiä.

Toisten ihmisten määrittely vaikkapa itsetuhoisiksi tai viallisiksi on ongelmallista ja väärin.

Lainaan Toni Macista kertovaa tekstiä, joka mielestäni sanoo asian aika hyvin:

"Macin mukaan ihmiset kysyvät, haluaisitko tyttäresi tekevän tätä työtä. Hänen mielestään oikea kysymys on: jos tyttäresi tekee tätä, onko hän turvassa?

Toni Mac lopettaa näihin sanoihin:

“Aivan kuten muissakin töissä, monet seksityöläiset pitävät työstään, monet vihaavat sitä. Useimmilla on monia erilaisia tuntemuksia sitä kohtaan, mitä he tekevät työkseen. Mutta se, miten tunnemme työstämme, ei ole olennaista. Mitä muut tuntevat siitä, ei todellakaan ole olennaista.

Olennaista on, että voimme työskennellä turvallisesti, omilla ehdoillamme.

Asiaa voi kysyä kalliilta escorteilta New Yorkissa, bordellityöntekijöiltä Kambodzhassa, katutyöläisiltä Etelä-Afrikassa – miljoonilta seksityöläisiltä ympäri maailman – ja kaikki sanovat samaa:

Haluamme täyden seksityön dekriminalisoinnin ja tavallisen työntekijän lailliset oikeudet.""

http://nyt.fi/a1469153359207

Puhe kokonaisuudessaan: https://www.ted.com/talks/toni_mac_the_laws_that_s...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olennaiset asiat tässä koskevat kaikkea niin sanottua ruumiillista työtä, jollaisen olemassaolon vanhimmat meistä vielä muistavat:

"Yhteiskuntajärjestelmä, jossa ihmisen täytyy myydä itseään ja kehoaan selviytyäkseen, on hyväksikäyttöyhteiskunta ja tämän asian on muututtava."

Näinpä juuri. Kokemus kuitenkin osoittaa, että kapitalismin kumoaminen ei onnistu ihan helposti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Onko aviomiehet seksinostajia, miehet joilla on varaa pitää naisiaan kotirouvina?
Tunteeko kotirouva, että on velvollisuus antaa pesää vaikka ei aina haluttaisi?

On muuten invalidejakin, jotka joutuvat seksinsä ostamaan. En heitä kuitenkaan rikollisiksi luokittelisi.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Sanottakoon että tässä ei ole kyse siitä kuka ostaa seksuaalipalveluita ja miksi, vaan siitä että seksityöntekijöille kuuluu taata oikeudet.

oikeus harrastaa seksiä ei ole nähdäkseni ihmisoikeus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Seksi ei ole ihmisoikeus, eikä sitä sellaiseksi ole kai kukaan väittänytkään. Mutta esimerkiksi oikeus saada ruokaa ei myöskään ole ihmisoikeus. Silti pidetään yleisesti ottaen ihan hyvänä juttuna, että ihmisille tuotetaan ja myydään ruokaa.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen Vastaus kommenttiin #9

Ai ettei ruoan saaminen ole ihmisoikeus? Tarkistatko käsityksesi ihmisoikeuksista. Ihminen ei elä ilman ruokaa, ilman seksiä kylläkin. Ihmisoikeus ja asiat joita pidetään ihan hyvinä asioina ovat eri asia.

Tsek. http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/...

"Ihmisoikeussopimuksissa katsotaan, että riittävään elintasoon kuuluu riittävä ravinto, vaatetus ja sopiva asunto sekä oikeus elinehtojen jatkuvaan parantamiseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan riittävän elintason tulee turvata ruumiillinen, henkinen, hengellinen, moraalinen ja sosiaalinen kehitys."

Toimituksen poiminnat