Räsäsen ja Biaudetin tiedot seksin ostokiellosta kaipaavat päivitystä

Talouselämä kertoi, että Päivi Räsänen (kd) ja Eva Biaudet (rkp) jättivät yhdessä lakialoitteen, jossa "seksuaalipalvelujen ostamiselle esitetään täyskieltoa ihmiskaupan torjumiseksi. Seksin myymisen kohteluun aloitteessa ei esitä muutoksia."

Viimeksi seksin oston täyskieltoa edistettiin vuonna 2012. Silloin aloitetta vastustettiin mm. seuraavilla seikoilla, jotka pitävät yhä kutinsa:

"Seksin ostokieltoa perustellaan ihmiskaupan ehkäisemisellä sekä naisystävällisyydellä. Feministiverkoston mukaan kriminalisointi kuitenkin lisää jo marginalisoidussa asemassa oleviin naisiin kohdistuvaa kontrollia.

”Seksin ostokiellon kannattaminen osoittaa tietämyksen puutetta ihmiskauppaan johtavista syistä. Tutkimusten mukaan ihmiskauppaa aiheuttaa ennen kaikkea rajoittava maahanmuuttopolitiikka sekä siirtolaisten heikko oikeudellinen asema. Tämän vuoksi ihmiskauppaa tapahtuu kaikilla siirtolaisvaltaisilla aloilla, ei vain kaupallisen seksin piirissä. Seksinostokielto ei myöskään suojele ihmiskaupan uhreja, vaan vaikeuttaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan tunnistamista”” Feministisen aloitteen sivut.

Seksin ostokiellon sijaan olisi siis hyvä keskittää paukut rajoittavan maahanmuuttopolitiikan haastamiseen jos ihmiskaupan uhrien oikeudet kiinnostavat. (Inhottavaa mutta loogista: mitä vähemmän oikeuksia, sitä helpompi ihmistä on käyttää hyväkseen ja painostaa.)

Todisteita seksin ostokiellon ongelmallisuudesta on tullut vain lisää vuoden 2012 jälkeen. Seksityön kriminalisointia vastustavien ihmisoikeus- ja terveysjärjestöjen joukkoon liittynyt Amnesty International julkisti tutkimuksensa keväällä: kriminalisointi on este seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien toteutumiselle. Lupauksistaan huolimatta seksin oston täyskielto kriminalisoi käytännössä myös seksiä myyvät. Norjassa ostokiellon käyttöönotto on altistanut seksityöntekijöitä väkivallalle, heidän työolonsa ovat huonontuneet ja syrjintä lisääntynyt. Monia on häädetty kodeistaan ja heidän elämäänsä vaikeuttaa poliisin jatkuva valvonta. Kuulostaako toimivalta tavalta vähentää sukupuolittunutta väkivaltaa?

Kriminalisointia edistämällä tallotaan seksityöntekijöiden omien näkemysten yli. Kaikkien seksityöntekijöiden määrittely ihmiskaupan uhreiksi on joko tarkoitushakuista vääristelyä tai tietämättömyyttä. Keskustelusta unohtuu myös täysin, että yli puolet ihmiskaupasta liittyy muuhun kuin kaupalliseen seksiin. 

Jos ei ostokieltoa niin mitäs sitten? Räsänen ja Biaudet voisivat alkaa vaikkapa edistämään Amnestyn suosituksia prostituutiopolitiikan suhteen: seksityöntekijöiden oikeuksien turvaaminen ja stigman vähentäminen keskiöön. Ulkomaalaislain karkotuspykälä veks (vaikka seksin myynti ei muutoin ole rikollista, ulkomaalaislain mukaan pelkkä epäily seksin myynnistä riittää EU:n ulkopuolelta tulevan henkilön karkotukseen maasta), poistetaan järjestyslaissa oleva julkisilla paikoilla tapahtuvan seksin myynnin ja oston kielto ja muutetaan parituspykälä sellaiseksi, ettei se kriminalisoi seksin myyjien toimimista yhdessä turvallisuutensa takaamiseksi.

Ottakaahan koppi Päivi ja Eva!

 

Lue lisää: 

Pro-tukipiste: Tahdommeko herättää järkytystä vai lisätä ymmärrystä?

Protukipiste: Seksityöntekijöiden asemaa ei paranneta kriminalisoinneilla.

Amnesty: Valtioiden suojeltava seksityöntekijöiden ihmisoikeuksia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu